elmarhe

Forum Replies Created

Viewing 20 posts - 1 through 20 (of 20 total)
  • Posted in:
  • 5. Juni 2019 at 11:08 #45613

    Thanks Heiner!

    However, in the meantime I have found a workaround in installing SD-card write-protection. This enables me to just switch the system (which just runs a player) off without problems and that was the main reason for the S.USV.
    So for the moment I am OK with that solution.
    If I find the time, I will follow your suggestion – simply out of curiosity 🙂

    Best regards,

    Elmar

    6. Mai 2019 at 11:51 #45275

    Sorry, I can no longer easily do that: The Pi is built in by now and I can only access it via touchscreen.
    But via VNC it is really easy to just click through all the available resolutions in Jivelite. I simply did that and was surprised to see one of them working perfectly – I did not pay attention which one it was. Sorry.
    I remember, though, that it was way higher than the screen’s nominal resolution.

    3. Mai 2019 at 16:51 #45247

    Further reports – for whatever it is worth …

    – Downloaded the Jessie image from adafruit: The display works flawlessly

    – Downloaded fresh M2P-image. Installed the Touch-Display Plugin (Link): Nothing.
    – Installed the display again, as in the instructions for older kernels: Still nothing.
    – Configured Jivelite, updated it to the newest version: The screen blinks momentarily but stays black.
    – Installed VNC and accessed the Pi remotely: I see Jivelite and can configure it on my PC. On the Pi, though: Nothing.

    What else could there be to do?

    ————————————————————
    2 hours later: I now use the m2p image with the adafruit installed manually (not via m2p). This way the screen works as expected and since I found a way to adjust the screen via VNC I now have a system that functions to my satisfaction.
    Strange though, what is going on with the plugin here …

    I now consider the problem solved and I will put the Pi in it’s intended space in my car now.

    • This reply was modified 2 years, 4 months ago by  elmarhe.
    • This reply was modified 2 years, 4 months ago by  elmarhe. Reason: Added final passage with the solution
    2. Mai 2019 at 16:02 #45213

    Hello Heiner,

    that’s strange …
    I do not get any error messages – the script seems to run in max2play exactly the same way that it does if I do it manually. The only difference is, that in m2p I do not get to choose screen orientation and resolution, but that may be on purpose from your part.
    But then, after the installation seems finished I do not get any sign that the screen is working. E.g. no Max2Play desktop and no change to the display tab. The Pi (or Pis, since I tried more than one) do not show any difference to the display tab either, so there is no sign of a screen present. This happens before I even start to do anything with Jivelite.

    I do not really see where I could have gone wrong – I followed basically the same steps as with the 2.8 Watterott display and there it worked. More irritating: The manual install works fine, I just cannot seem to find a truly fitting Jivelite resolution.

    Do you have any more ideas? Does it make sense to send you a copy of my SD-card?

    • This reply was modified 2 years, 4 months ago by  elmarhe. Reason: Typo eliminated
    • This reply was modified 2 years, 4 months ago by  elmarhe.
    30. April 2019 at 15:14 #45190

    OK, thanks for the info!
    There is no real hurry for me anymore: I have gotten the screen to work (sort of …) using adafruit’s instructions.
    The screen layout I can achieve is really ugly, though, so your plugin will still be very welcome when it arrives!

    But at least I can go about reassembling my car in the meantime 🙂

    28. April 2019 at 12:18 #45163

    Hi!
    It’s been a while and in the meantime I have played around a bit.

    I don’t know if this is of any use for anybody, but anyway:
    On top of the max2play installation I followed adafruit’s „easy Install“ instructions for their screen (according to this link).
    With this the screen basically works: It shows the Jivelite interface, the touchscreen works and everything functions mostly as expected. The only problem was that I could not get the screen resolution to a correct value – it was either too big or too small, but that seemed like a minor problem for someone who knows what he is doing …
    Anyway: I would love to get a working solution (plugin) for this, because I have to keep my car’s dashboard in a half-disassembled state until I can fit my functioning Pi in its place.

    • This reply was modified 2 years, 4 months ago by  elmarhe.
    18. April 2019 at 18:42 #45077

    Thanks Koto!

    I will try your method for another similar display that I still have lying around – I would love to get that to work as well! In about two weeks I can begin to experiment with that.

    For the adafruit, however, I would like to wait for Heiner’s input since it would be so much easier if I could simply use it through the max2play interface.

    Cheers!

    10. April 2019 at 22:08 #45015

    One more thing: I fiddled around a bit more and installed the screen following this instruction
    https://learn.adafruit.com/adafruit-pitft-3-dot-5-touch-screen-for-raspberry-pi/easy-install-2
    The screen is obviously OK, the console shows up and the LEDs show a reaction to touch input. But I am not able to get thes screen to work with the max2play OS – specifically for a Squeezebox installation using jivelite.
    Any ideas, anyone …?

    10. April 2019 at 15:28 #45008

    Addendum: I have just compared the RPi Display Screen of my adafruit Pi with the screen on my existing an running 7″ display Pi.
    The problem seems to be that the plugin simply does not install: I never get the info „display is installed“ on the plugin screen.
    Hopefully this makes things easier …

    7. April 2019 at 13:01 #44973

    Sorry for digging out this old thread again …
    I am a typical user without much knwoledge of Linux – that’s why I use max2play.
    I have now bought a Waveshare 3.5 Inch Display under the impression that I could simply use it – which is not the case as I know now.

    Anyway: I have tried to get it to work according to the instructions above here but after the first reboot the Pi always hangs at some point and I do not have the skills to investigate what has gone wrong.
    My question now is: Since all the steps to make this kind of display work seem to exist (as in the thread above) would it not be possible to create a display-plugin from these steps? These displays seem to be frequently sold and the quality is really good (I think).
    The only thing missing is the functionality with max2play.

    Maybe someone could write such a plugin? Since my screen is unusable for me without that I would like to offer EUR 35,- (what I paid for the screen) as a reward.
    I hope this is not an unreasonable request but I figure it may be worth a try …

    12. Mai 2017 at 12:38 #28816

    @heiner
    Noch was vergessen:
    Ich habe ja nur einen sehr eng begrenzten Anwendungsbereich für die Karte – vermutlich entdeckt Ihr Profis da noch deutlich mehr an Nützlichem. Jedenfalls gibt es hier
    http://www.s-usv.de/files/pdf/SUSV_Manual_Rev2_0_GER.pdf
    ein ausführliches Handbuch mit allen möglichen nützlichen Infos.

    Viele Grüße,

    Elmar

    12. Mai 2017 at 12:33 #28815

    Hallo Heiner,

    ja, das Gerät funktioniert bei mir einwandfrei.
    Und zwar ist das ein Raspberry 3, der zusätzlich zu dem Seprotronic Board mit einem HifiBerry DAC+ betrieben wird.
    Das läuft alles einwandfrei und so, wie man es idealerweise erwarten würde.
    Was man vielleicht anmerken sollte: In dieser Konfiguration zieht die gesamte Einheit relativ viel Strom. Also ein 2,5 Ampere Netzteil sollte man da mindestens dran haben (und auch das scheint laut Rückmeldung der Leuchtdioden knapp zu sein). Seprotronic empfiehlt, dass man stattdessen den „Netzeingang mit erweitertem Spannungsbereich“ nutzt, der zwischen 7 und 24 Volt arbeitet und auf wohl bis zu 5 Ampere bereitstellt.
    So will ich das Gerät dann letztlich auch betreiben, habe das aber noch nicht umgesetzt – das wird wohl im Laufe der nächsten 1 bis 2 Wochen passieren.

    Viele Grüße,

    Elmar

    12. Mai 2017 at 12:33 #28814

    Hallo Andy,

    ist mir schon klar, dass Du das nicht gemacht hast, um da irgendeinen Ertrag draus zu ziehen – aber umso besser finde ich das 🙂

    Jedenfalls: In den nächsten Tagen sollte ein kleines Goodie bei Dir eintreffen – viel Spaß damit!

    Beste Grüße,

    Elmar

    11. Mai 2017 at 18:50 #28798

    Hallo Andy,

    Glückwunsch und vielen Dank!
    Alles funktioniert absolut so, wie es soll – klasse!

    Kann ich Dir als Revanche vielleicht irgendwas Gutes tun?
    Hast Du vielleicht einen öffentlichen Wunschzettel bei Amazon oder so etwas?
    Mit diesem Ausschalt-Problem kämpfe ich nämlich schon länger und bin echt froh, dass das jetzt gelöst ist!

    Begeisterte Grüße,

    Elmar

    10. Mai 2017 at 20:43 #28784

    Eine Kleinigkeit fällt mir noch auf:
    Die Definition der Zeitverzögerung bis zum Abschalten scheint zu funktionieren, wird aber wohl nicht an das Plug-In zurück gegeben. Wenn ich die Seite verlasse, steht bei dem nächsten Aufruf wieder -1 in dem Feld, obwohl meine Eingabe von 50 offenbar akzeptiert wurde.
    Das ist aber reine Kosmetik …

    Viele Grüße,

    Elmar

    10. Mai 2017 at 20:10 #28783

    Hallo,

    das scheint jetzt funktioniert zu haben – vielen Dank!
    Das Update spult seine Kommentare ab und endet mit einer Erfolgsmeldung, alles gut soweit!
    Ich lasse jetzt mal das Ganze über Nacht am Strom (der Akku ist nämlich völlig leer) und versuche dann morgen mal, ob alles wie geplant läuft.

    Bis dann, viele Grüße,

    Elmar

    10. Mai 2017 at 19:12 #28778

    Hallo Andy,

    ich hatte jetzt mal Zeit, mich um meinen Raspberry mit USV zu kümmern.
    Dein Plug-In ist installiert, die Karte ebenfalls, aber spontan hat jetzt nicht alles funktioniert. Die Konfigurationsseite SUSV erscheint und sieht auch prima aus, aber die Installation klappt nicht spontan.
    Ich bekomme folgende Fehlermeldung:

    Install SUSV Started
    2017-05-10 19:02:35|
    2017-05-10 19:02:35|
    Install-Script
    i2c aktivieren
    /var/www/max2play/application/plugins/SUSV/controller/../scripts/install2.sh: line 89: warning: here-document at line 29 delimited by end-of-file (wanted `EOF‘)
    /var/www/max2play/application/plugins/SUSV/controller/../scripts/install2.sh: line 90: syntax error: unexpected end of file

    Die richtige Hardware-Version habe ich gewählt, aber es kann natürlich gut sein, dass ich noch irgendeinen blöden Fehler gemacht habe.

    Hättest Du denn Zeit und Lust, Dir das Problem mal anzuschauen?

    Viele Grüße,

    Elmar

    P.S. Was vielleicht noch von Bedeutung ist: Ich habe an dem Pi auch noch eine HiFiBerry-Karte stecken. Im SUSV-Forum auf Kodinerds schreibt der Hersteller aber selbst, dass das kein Problem wäre. Ich hoffe, dass das so stimmt …

    9. Mai 2017 at 13:45 #28767

    Hallo Andy,

    ich habe das Plug-In jetzt mal heruntergeladen und werde mal schauen, wie weit ich damit komme (Wie erwähnt: Ich bin recht ahnungslos).
    Das kann jetzt eine Weile dauern, aber mich melde mich dann mit meinen Fortschritten (oder dem Mangel daran).

    Jedenfalls schonmal vielen Dank!
    Beste Grüße,

    Elmar

    8. Mai 2017 at 15:23 #28753

    Hallo zusammen,

    mein eigener S.USV pi advanced ist offenbar heute angekommen (der UPS-Zettel lag jedenfalls schonmal im Briefkasten).
    Ich habe schon ganz begeistert hier die Entwicklung verfolgt (vielen Dank vor allem an Andy!!) und würde mich als Mittester anbieten.

    Ich habe zwar nicht großartig Ahnung von der Materie, aber damit dürfte ich ein recht normaler Max2Play-User sein. Also: Wenn ich irgendetwas Sinnvolles beitragen kann – sehr gerne!

    Viele Grüße,

    Elmar

    28. April 2017 at 9:37 #28605

    Danke Dir – das sieht nach einem gutem Tipp aus.
    Ich werde mir das Teil mal bestellen; schlimmstenfalls müsste ich dann hier nochmal nachfragen …

    Viele Grüße,

    Elmar

Viewing 20 posts - 1 through 20 (of 20 total)