Reply To: Running Multiple Raspberry Pi's

22. August 2018 at 20:36 #37144

Hi, I’m new to the forum and have searched for posts that may relate to the problem I am having. This appears to be the closest to my issue, but apologies if this issue has been answered elsewhere.
I have a pi model B with HifiBerry Digi running as an audio player using LMS and Squeezelite with music stored on a NAS drive. This is running headless and has been for many years. It has a static IP address. I can access it via VNC from my laptop or PC and SSH into it no problem.
I have now acquired another Pi (a model B+) and fitted it with the HiFiBerry DAC+ Pro XLR. I copied the original SD card I had (as this was working so well) and gave it a new static IP address along with changing the audiocard to the DAC+ Pro.
Both setups are plugged via ethernet into my router and work fine if I have them switched on individually, however, if i have them both powered and booted up at the same time, only one of them will play music. If I shut down the one that is playing, the other one starts to play. Both Pi’s have different names and different IP addresses and I can access them from VNC as expected.
On the Max2play WiFi/lan page it mentions Configure MAC address, but when I ifconfig both systems they have different MAC addresses already.
I’m sure that this is a network related issue but I don’t know how to fix it. I thought that if the 2 systems had different IP and MAC addresses then they would both play music.
Inspection of my router shows both pi’s with different IPs and MACs but if i change the name of one of them it changes both. I cannot understand how this can happen.
I’d greatly appreciate a steer on this issue as I want to have both running so that I can compare the sound from the digi to the DAC.
best regards, Ken.